Tapetowanie Mieszkań w Szczecinie w stylu Egispkim

Kuchnia egipska największą przyjemność sprawi podniebieniom, które gustują w niezwykle aromatycznych potrawach. Królują tutaj bowiem przyprawy afrykańskie , wśród których prym wiodą: pietruszka, mięta, goździki, kminek, kurkuma, kolendra, sezam, szafran, cynamon i imbir.

Egipcjanie w kuchni inspirują się przede wszystkim smakami, jakie docierają tu z Grecji Turcji i krajów arabskich. Większość osób zamieszkujących Egipt to wyznawcy islamu – tak więc do wszystkich miłośników kolora.pl: na egipskim stole raczej jej nie znajdziecie! Za to z pewnością spotkać można tu potrawy mięsne przyrządzone z mięsa wołowego, baraniego, jagnięcego i drobiu. Co ciekawe, bardzo popularne w Egipcie jest mięso gołębie, które przez Egipcjan uznawane jest za afrodyzjak (kto by pomyślał!).

Kuchnia egipska jest zdecydowanie zdrowsza niż chociażby kuchnia Polska. Jaki na to dowód? Przede wszystkim sposób przyrządzania mięsa – kiedy Polacy zajadają się kotletami schabowymi smażonymi na oleju, Egipcjanie rozsmakowują się w mięsach przyrządzanych na grillu.

Co jest charakterystyczne dla kuchni egipskiej? Przede wszystkim fakt, że tradycyjne potrawy są zarazem syte, jak i proste w przygotowaniu. Do głównego posiłku Egipcjanie siadają po południu (między 14.00 a 17.00). Jak taki posiłek (nazwijmy go umownie obiadem) wygląda? Otóż obiad składa się przede wszystkim z lekkich przekąsek (mezze), wśród których najczęściej spotykane są warzywa marynowane podawane z zimnymi sosami. Następnie podawana jest afrykańska zupa (chorba), a dopiero później danie główne, czyli grillowane mięso z warzywami i chlebem (który towarzyszy każdemu posiłkowi Egipcjanina, często w formie talerza, czy też łyżki). Po daniu głównym zawsze jest jeszcze miejsce na deser w postaci owoców lub innych słodkości (m.in. niezwykle słodkich ciasteczek przyrządzanych według specjalnego przepisu…).

Wspominając o kuchni egipskiej, warto wspomnieć, że Egipcjanie nie piją alkoholu (ze względów religijnych). Dawniej jednak piwo było podstawowym napojem orzeźwiającym w tym upalnym kraju (podobno ważenia piwa Egipcjan nauczył Ozyrys). Dziś będąc w Egipcie można skosztować piwa w dwóch rodzajach: Sakkara i Stella.